De impact van COVID-19 op mantelzorgwoningen

Onze eyecatchers

Helemaal
volgens jouw wensen

woning in het bos

Met betrekking tot mantelzorgers heeft COVID-19 impact gehad op de stijgende vraag naar de aanbouw van een mantelzorgwoning. Naast de directe gevolgen voor de gezondheid, heeft de pandemie invloed gehad op verschillende aspecten van ons dagelijks leven, waaronder de zorgsector. Mantelzorg is namelijk een belangrijk onderdeel van de zorginfrastructuur voor kwetsbare groepen zoals ouderen, gehandicapten en chronisch zieken. Hoe zijn COVID-19 en mantelzorgwoningen met elkaar verbonden? In dit blog gaan we dieper in op de impact die COVID-19 had op mantelzorg en hoe dit leidde tot de aanbouw van mantelzorgwoningen.

Aanbouw van een mantelzorgwoning

Mantelzorgwoningen zijn woonoplossingen die zijn bestemd voor zorgbehoevende personen. Deze woningen hebben een grote meerwaarde bij personen met bepaalde gezondheidsproblemen en bieden ze de mogelijkheid om dichter bij hun verzorgers te wonen. Het komt vaak voor dat de woningen zich op hetzelfde perceel als het hoofdverblijf van de mantelzorger bevinden om een gevoel van privacy en onafhankelijkheid te bieden, terwijl tegelijkertijd de zorgverlening gemakkelijk toegankelijk is.

Als gevolg van COVID-19 liep de vraag naar de aanbouw van een mantelzorgwoning op. Nederlandse mantelzorgers wilden het gemak van hun naasten dichtbij hebben combineren met het behoud van een eigen afzonderlijke woonruimte. Dit maakte een mantelzorgwoning aanbouwen een passende oplossing. De naaste krijgt voldoende hulp met het huishouden, koken en andere zaken, en het neemt eventuele reistijd af voor de mantelzorger.

Het effect van de pandemie op de mantelzorg

aanzienlijk belastend effect op de mantelzorgers in Nederland. Waar professionele zorgondersteuning juist afnam door het beperkte aantal bezoekers in de mantelzorgwoning, ondervonden mantelzorgers een grotere werkdruk doordat zij de enigen waren die voor hun naasten konden zorgen. Dit leidde tot veel frustratie en sociaal isolement, wat ook invloed had op de kwaliteit van de zorg. De mantelzorger stond er alleen voor met de zorgverlening en had minder tijd voor zichzelf. Daarnaast ervaarden de mantelzorger en zorgbehoevende sociaal isolement vanwege het beperkte aantal mensen dat op bezoek mocht komen en de avondklok tijdens de COVID-19 pandemie.

Prefab woning als mantelzorgwoning

Een manier om een mantelzorgwoning als aanbouw toe te voegen aan je perceel kun je het gemakkelijkst doen met een prefab woning. Deze woning is gebouwd middels de innovatieve prefab bouwmethode, wat inhoudt dat de verschillende elementen in een fabriek worden gemonteerd.

Vervolgens wordt de complete woning overgebracht naar je perceel en geplaatst. De aanbouw mantelzorgwoning is als permanente woning te gebruiken doordat het is voorzien van al het wooncomfort dat je van een traditionele woning gewend bent. Zo heeft de zorgbehoevende zijn of haar eigen plek.

Prefab mantelzorgwoning aanbouwen

Prefab mantelzorgwoning aanbouwen dat voldoet aan het Bouwbesluit? Dankzij de brede inzetbaarheid en verschillende mogelijkheden van prefab wonen is het een verstandige keuze om een prefab mantelzorgwoning te laten bouwen. Een mantelzorgwoning aanbouwen biedt voldoende privacy aan de mantelzorger en zorgbehoevende, maar geeft beide nog wel het voordeel dat ze zich vlak bij elkaar bevinden. Een veelvoorkomende keuze hierbij is een houten chalet laten bouwen. Deze chalet is ruimtebesparend, energie-efficiënt en binnen enkele maanden volledig gebouwd.

Interesse in prefab mantelzorg aanbouw?

Heb je interesse in de mogelijkheden en flexibiliteit die prefab mantelzorg aanbouw je kan bieden? Bekijk de verschillende prefab modellen van Eco-Chalet. Wij staan voor je klaar om je te voorzien van informatie over de aanbouw mantelzorgwoning. Neem gerust contact op door gebruik te maken van het contactformulier.

Andre relevante berichten

Tips voor het vinden van geschikte woningbouwers voor een kangoeroewoning

Kangoeroewoning laten bouwen? Een kangoeroewoning, ook wel bekend als een mantelzorgwoning, is een slimme en praktische oplossing voor veel families. Het biedt de mogelijkheid om samen te wonen met ouders, grootouders of andere dierbaren, terwijl iedereen toch zijn eigen privacy en onafhankelijkheid behoudt. Als je overweegt om een kangoeroewoning te bouwen, is een van de eerste stappen het vinden van geschikte woningbouwers die deze uitdaging aankunnen. Hier zijn enkele waardevolle tips om je te helpen geschikte woningbouwers van kangoeroewoningen te vinden.

Lees verder »