Wat is een mantelzorgwoning?

Onze eyecatchers

Helemaal
volgens jouw wensen

woning in het bos

Een mantelzorgwoning is een woning die op jouw terrein geplaatst is, zodat degene die jij verzorgt altijd dichtbij je is. Het is mogelijk om een speciale woning hiervoor in de tuin te plaatsen, of om een aanbouw te laten bouwen aan je eigen woning. Of staat er een garage in je tuin die je kunt ombouwen tot mantelzorgwoning? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Wanneer diegene overlijdt, moet de badkamer, keuken en het toilet weer uit de mantelzorgwoning gehaald worden. Wat is een mantelzorgwoning precies, en wanneer mag je in een mantelzorgwoning wonen? Daar gaan we in dit blogartikel verder op in.

Wat is een mantelzorgwoning precies?

Zoals hierboven al vermeld staat is een mantelzorgwoning een woning die je op je eigen terrein kunt plaatsen. Degene die je gaat verzorgen woont in deze woning. Echter is het natuurlijk ook mogelijk om bij de hulpbehoevende in te wonen. Een mantelzorgwoning kan op verschillende manieren worden gerealiseerd. Zo kan je ervoor kiezen om de garage die op je terrein staat om te laten bouwen tot mantelzorgwoning door er een keuken, badkamer en toilet in te plaatsen en de garage te isoleren. Uiteraard is het ook mogelijk om een uitbouw te laten maken of een speciale mantelzorgwoning op het terrein te laten plaatsen.

Wanneer mag je een mantelzorgwoning bouwen?

Je mag ten alle tijde een mantelzorgwoning bouwen op eigen terrein, zolang er sprake is van een zorgbehoefte of intensieve zorgbehoefte. De kans bestaat dat de gemeente om een verklaring van een huisarts vraagt. Voor het bouwen van een mantelzorgwoning op eigen terrein is dan ook geen vergunning nodig, maar de woning moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen die in het bouwbesluit van de gemeente staan.

Regels voor de bouw van een mantelzorgwoning

Voor de bouw van een mantelzorgwoning gelden een aantal bouwregels. Zo mag je vergunningsvrij bouwen wanneer de mantelzorgwoning maximaal 100m2 is. Bovendien mag de mantelzorgwoning maximaal 5 meter hoog zijn en mogen er maximaal twee personen in de mantelzorgwoning verblijven. Wil je een grotere woning bouwen? In dat geval is het nodig om een vergunning aan te vragen bij je gemeente. Let er echter op dat je wel een vergunning nodig hebt wanneer het pand een monument is of je in een rijksbeschermd stadsgezicht woont.

Mantelzorgwoning realiseren

Je kunt op verschillende manieren een mantelzorgwoning realiseren, onder andere door een chalet op eigen terrein te plaatsen. Je kunt kiezen voor een prefab mantelzorgwoning van Eco-house. Een prefab mantelzorgwoning is een kant en klaar houten chalet dat geheel naar wens in te richten is. Het inrichten van de mantelzorgwoning kunnen wij geheel voor je doen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een tv, tafels, stoelen en kasten. Op deze manier heb je geen omkijken naar de inrichting en kan je het huis nadat deze op het terrein geplaatst is, meteen betrekken.

Beëindiging van de mantelzorg

Stopt de mantelzorg? Wanneer hier sprake van is mag je de mantelzorgwoning niet langer meer gebruiken als woning. Dit betekent dat het niet nodig is om de woning af te breken, maar wel dat de badkamer, toilet en de keuken uit de woning gehaald moet worden. De woning moet in dat geval geheel worden teruggebracht in de oude staat.

Wat zijn de kosten van een mantelzorgwoning?

Het is lastig om te zeggen wat de kosten van een mantelzorgwoning zijn. De kosten zijn namelijk geheel afhankelijk van jouw wensen en behoeften. De prijzen van de chalets die wij aanbieden variëren. Zo schaf je de Tiny-Eco aan vanaf een bedrag van € 54.500-, exclusief btw. Het is helaas niet mogelijk om een vergoeding te ontvangen voor het laten plaatsen van een mantelzorgwoning. Je kunt een lening aanvragen of de mantelzorgwoning geheel zelf bekostigen.

Bekijk de voorbeelden van mantelzorgwoningen

Benieuwd naar voorbeelden van mantelzorgwoningen? Op onze website vind je vele voorbeelden. Uiteraard bespreken we de mogelijkheden graag met je. Neem voor meer voorbeelden of een antwoord op je vraag gerust contact met ons op door je vraag en contactgegevens achter te laten in het contactformulier. We vertellen graag meer over de mogelijkheden.

Andre relevante berichten

Tips voor het vinden van geschikte woningbouwers voor een kangoeroewoning

Kangoeroewoning laten bouwen? Een kangoeroewoning, ook wel bekend als een mantelzorgwoning, is een slimme en praktische oplossing voor veel families. Het biedt de mogelijkheid om samen te wonen met ouders, grootouders of andere dierbaren, terwijl iedereen toch zijn eigen privacy en onafhankelijkheid behoudt. Als je overweegt om een kangoeroewoning te bouwen, is een van de eerste stappen het vinden van geschikte woningbouwers die deze uitdaging aankunnen. Hier zijn enkele waardevolle tips om je te helpen geschikte woningbouwers van kangoeroewoningen te vinden.

Lees verder »