De regels van een mantelzorgwoning

Onze eyecatchers

Helemaal
volgens jouw wensen

woning in het bos

mantelzorgwoning eco chalet

De regels van een mantelzorgwoning zijn niet ingewikkeld, maar wel erg belangrijk. Bekijk eerst of uw situatie voldoet aan de regels voor een dergelijke woning, waarna u met ons een mooi chalet kunt gaan bouwen. De regels kunnen voor iedereen verschillen. Het heeft namelijk te maken met de locatie waar u de woning wilt plaatsen. Ook zal er gekeken moeten worden naar de zorg die de desbetreffende bewoner nodig heeft en of deze haalbaar is voor deze manier van wonen.

Wat zijn de regels van een mantelzorgwoning?

De mantelzorgwoning wordt steeds populairder en er is veel informatie te vinden over deze woningen. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Wat zijn nu precies de regels bij de aanschaf van een mantelwoning? We geven u een overzicht van de voorwaarden van een mantelzorgwoning vergunningsvrij:

  • Een mantelzorgwoning mag niet groter zijn dan 100 m²
  • Een mantelzorgwoning mag alleen op het eigen terrein van een huis geplaatst worden
  • De mantelzorgrelatie zal goedgekeurd moeten worden door een arts
  • Wanneer de woning binnen 4 meter van uw huis komt te staan, mag deze niet hoger zijn dan uw huis.
  • De woning mag door 1 huishouden (maximaal 2 personen) bewoond worden, waarvan 1 persoon in aanmerking komt voor de desbetreffende zorg
  • Alleen de begane vloer van de woning mag gebruikt worden als woonruimte
  • Mocht de mantelzorg niet meer nodig zijn, dan mag de woning niet gebruikt worden voor anderen om te wonen. De keuken en/of badkamer zal verwijderd moeten worden van de woning.

Verder zult u moeten voldoen aan de regels van het bouwbesluit, ook zonder vergunning. Deze regels hebben betrekking op veiligheid, gezondheid en milieu.

De voor- en nadelen

Een mantelzorgwoning is een fantastische uitkomst om uw ouders, of iemand anders die u dierbaar is, te helpen aan een woning en tegelijkertijd zorg. De woningen zijn niet alleen mooi, maar ook betaalbaar en erg snel gebouwd. De lagere zorgkosten is een ander groot voordeel die zeker genoemd mag worden. Ook ziet de overheid de twee huishoudens apart en deze worden dus ook afzonderlijk belast. Wanneer we spreken over de voor- en nadelen van mantelzorgwoning, dan is er maar een klein nadeel te noemen, namelijk de mogelijke zorgtoename. U woont dan erg dicht bij de persoon die zorg nodig heeft en daarmee kan het erin sluipen dat uw zorgtaak hoger wordt.

Het financiële gedeelte bij de regels mantelzorgwoning

U bent op zoek naar een mantelzorgwoning voor uw ouders of een naaste, maar u bent ook benieuwd naar het financiële gedeelte hierbij. Het is belangrijk om goed geïnformeerd en voorbereid te zijn over financiële zaken wanneer u een zorgwoning gaat aanschaffen. De kosten liggen ongeveer tussen de € 60.00,- en de € 120.00,-. Dit bedrag hangt natuurlijk sterk af van het model en de samenstelling van uw chalet.

Ook bij een mantelzorgwoning heeft u recht op huurtoeslag wanneer u tot € 763,- per maand betaald. Er wordt wel gekeken naar het vermogen van de persoon in kwestie. Deze mag niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. Het is het wel waard om dit bedrag te controleren bij de belastingdienst na de laatste wijzigingen.

Een mantelzorgwoning kan op verschillende manieren betaald worden. Dit kan via een persoonlijke lening, via uw lopende hypotheek of het afsluiten van een hypotheek. In sommige gevallen wordt een dergelijke woning betaald door de overheid.

Bouw uw mantelzorgwoning met Eco-house

Bent u in het bezit van een stuk grond en geïnteresseerd in het bouwen van een mantelzorgwoning? Bij Eco-House bent u aan het juiste adres. Wij helpen u met al uw vragen en wensen en begeleiden u door het hele proces van deze geweldige uitkomst voor de zorg van uw dierbare. We kijken samen naar de regels van een mantelzorgwoning. Bekijk onze website, ook voor onze Prefab mantelzorgwoningen. Duurzaam, modern en eigentijds!

Andre relevante berichten

Tips voor het vinden van geschikte woningbouwers voor een kangoeroewoning

Kangoeroewoning laten bouwen? Een kangoeroewoning, ook wel bekend als een mantelzorgwoning, is een slimme en praktische oplossing voor veel families. Het biedt de mogelijkheid om samen te wonen met ouders, grootouders of andere dierbaren, terwijl iedereen toch zijn eigen privacy en onafhankelijkheid behoudt. Als je overweegt om een kangoeroewoning te bouwen, is een van de eerste stappen het vinden van geschikte woningbouwers die deze uitdaging aankunnen. Hier zijn enkele waardevolle tips om je te helpen geschikte woningbouwers van kangoeroewoningen te vinden.

Lees verder »