Wat gebeurt er met de mantelzorgwoning na overlijden?

Onze eyecatchers

Helemaal
volgens jouw wensen

woning in het bos

Mantelzorgwoningen zijn vaak een uitkomst voor families die hun geliefden dichtbij willen houden en zorg willen bieden in een vertrouwde omgeving. Maar wat gebeurt er met de mantelzorgwoning na het overlijden van de zorgbehoevende? Mantelzorgwoningen zijn onderworpen aan specifieke regelgeving die ook van toepassing blijft na het overlijden van de zorgbehoevende. In dit artikel verkennen we de regels en richtlijnen rondom het behouden, aanpassen of verwijderen van een mantelzorgwoning na het overlijden van de bewoner. Lees verder!

Mantelzorgwoning regels na overlijden

De belangrijkste regels zijn gericht op:

  • Gebruiksverandering van de eco house
  • Verwijdering of aanpassing
  • Vergunningen

Gebruiksverandering:

Na het overlijden van de bewoner, mag de mantelzorgwoning niet zonder meer voor andere doeleinden worden gebruikt. Er kan met de gemeente overlegd worden over een mogelijke herbestemming van de mantelzorgwoning, bijvoorbeeld als Bed & Breakfast, gastenverblijf, of tuinkantoor. Een aanvraag voor een gebruiksverandering bij de gemeente is vaak noodzakelijk. Gemeenten hebben de bevoegdheid om de vergunningsvrije bouw van mantelzorgwoningen te regelen, wat betekent dat de specifieke regelgeving en procedures per gemeente kunnen verschillen​.

Verwijdering of aanpassing:

In veel gevallen moet de mantelzorgwoning na het overlijden van de zorgbehoevende persoon worden verwijderd of onklaar gemaakt. Dit kan afhankelijk zijn van hoe de woning is geplaatst. Als de mantelzorgwoning bijvoorbeeld als een ‘bijgebouw’ is geplaatst, mag deze blijven staan, maar de gemeente kan eisen dat deze onklaar wordt gemaakt voor permanente bewoning bewoning. Hiermee bedoelen we dat bepaalde voorzieningen zoals de keuken en badkamer verwijderd moeten worden. De woning mag dus blijven staan, maar mag niet meer als woning gebruikt worden. Als de mantelzorgwoning vergunningvrij is geplaatst in het buitengebied volgens de regel van 100m2 vergunningsvrij, mag de mantelzorgwoning na het overlijden niet blijven staan en moet deze worden verwijderd

Vergunningen

Het is belangrijk om na te gaan welke vergunningen nodig zijn voor het behouden of aanpassen van het houten chalet. We raden aan om contact op te nemen met de omgeving waarin je woont, of een juridisch adviseur in te schakelen die je van gedetailleerde informatie kan voorzien.

Procedure

Het is raadzaam om na het overlijden van de zorgbehoevende de volgende stappen te ondernemen:

  • Informeer de gemeente. Informeer de gemeente zo snel mogelijk over het overlijden en de huidige situatie van de mantelzorgwoning.
  • Raadpleeg een adviseur. Het kan nuttig zijn om juridisch of bouwkundig advies in te winnen over de mogelijkheden en vereisten voor de mantelzorgwoning.
  • Aanvragen van vergunningen. Dien indien nodig een aanvraag in voor een gebruiksverandering of andere vereiste vergunningen.
  • Planning voor verwijdering of aanpassing: Maak een planning voor de verwijdering of aanpassing van de mantelzorgwoning conform de lokale regelgeving.

Schenkbelasting

Als de persoon die zorg nodig had de mantelzorgwoning heeft betaald en niet de eigenaar is van de hoofdwoning, kan er schenkbelasting verschuldigd zijn. Het is mogelijk om dit te voorkomen door het vestigen van een opstalrecht, zodat de zorgbehoevende en niet de mantelzorger eigenaar wordt van de mantelzorgwoning​.

Juiste informatie en begeleiding

Het proces rondom een mantelzorgwoning na het overlijden van de zorgbehoevende kan complex zijn, maar met de juiste informatie en begeleiding kan het navigeren door de regels en procedures worden vereenvoudigd. Het is essentieel om tijdig te handelen en alle benodigde stappen zorgvuldig te doorlopen om aan de regelgeving te voldoen en eventuele boetes of juridische problemen te vermijden.</p

Meer weten?

Let op: Dit artikel biedt algemene informatie en is geen vervanging voor professioneel juridisch of bouwkundig advies. Voor persoonlijk advies is het raadzaam om contact op te nemen met een deskundige in je regio. Wil je een mantelzorgwoning laten bouwen door Eco House? Neem gerust contact op voor meer informatie of het bespreken van de mogelijkheden van maatwerk. We denken graag met je mee.

Andre relevante berichten

Tips voor het vinden van geschikte woningbouwers voor een kangoeroewoning

Kangoeroewoning laten bouwen? Een kangoeroewoning, ook wel bekend als een mantelzorgwoning, is een slimme en praktische oplossing voor veel families. Het biedt de mogelijkheid om samen te wonen met ouders, grootouders of andere dierbaren, terwijl iedereen toch zijn eigen privacy en onafhankelijkheid behoudt. Als je overweegt om een kangoeroewoning te bouwen, is een van de eerste stappen het vinden van geschikte woningbouwers die deze uitdaging aankunnen. Hier zijn enkele waardevolle tips om je te helpen geschikte woningbouwers van kangoeroewoningen te vinden.

Lees verder »