Hoe een chalet verwarmen?

Onze eyecatchers

Helemaal
volgens jouw wensen

woning in het bos

Hoe een chalet verwarmen?

Wil je weten hoe je een chalet kunt verwarmen? Een chalet is te gebruiken voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld als extra woning voor een ouder in het geval van mantelzorg, of wanneer een chalet als kantoor wordt gebruikt. In dat geval is het van belang om ook in de koudere periodes van het jaar, warm in het chalet te kunnen zitten. Maar hoe zorg je ervoor dat je altijd onder een prettige temperatuur in het chalet kunt vertoeven? Daar gaan we in dit blogartikel verder op in.

Verwarmen van een chalet

Wanneer je denkt aan het verwarmen van een chalet, denk je waarschijnlijk al snel aan verwarmen met een standaard verwarming zoals iedereen die wel kent. Echter zijn er tal van manieren waarop men een chalet kan verwarmen. Hierbij kun je denken aan een elektrische kachel of radiator, infrarood kachel of een convector kachel. Maar ook een airco behoort to de mogelijkheden. De kans is groot dat je niet meteen aan een airconditioning denkt. Met een airconditioning zorg je er tijdens de warmere dagen van het jaar immers toch voor dat het binnen aangenaam koel is? Toch kan een airconditioning er ook voor zorgen dat het heerlijk warm is in het chalet.

Verwarmen met een split-unit airco

Vandaag de dag worden chalets steeds vaker verwarmd met gebruik van een split-unit airco. Dit is een airconditioning systeem dat bestaat uit een binnengedeelte en een buitengedeelte, dit geheel is middels een leidingwerk met elkaar verbonden. Men vergelijkt een split-unit airco ook wel met een lucht-warmtepomp, alleen verbruikt deze airco een stuk minder energie. Deze airco gebruikt minder energie, doordat temperatuurverschillen benut worden.

Het enige stroom dat het apparaat verbruikt wordt verbruikt door de compressor die een middel rondpompt voor het verkoelen, of juist warmer maken van een ruimte. Bij het verwarmen van een chalet met gebruik van een split-unit airco gaat koele lucht naar binnen, vervolgens gaat warme lucht weer naar buiten. Uiteraard is het ook mogelijk om dit proces om te draaien, waardoor het juist een stuk koeler wordt in de ruimte. Het is net wat je voorkeur heeft.

Infrarood verwarming

Ook infrarood verwarming biedt mogelijkheden voor het verwarmen van de blokhut Dit is in de meeste gevallen de meest duurzame en energie efficiënte optie. Infrarood verwarming zorgt er op een snelle manier voor dat de ruimte aangenaam warm wordt. Infrarood panelen werken anders dan een gewone elektrische verwarming. Bij een gewone verwarming wordt de lucht in het chalet geheel verwarmd. Daarentegen geeft een infrarood verwarming stralingswarmte af.

Deze warmte wordt weer opgenomen door meubels en apparatuur. Deze materialen geven de warmte vervolgens weer af aan de lucht. Het grote voordeel van infrarood verwarming is, dat het heel effectief is. Nadeel is wel dat een infrarood paneel plaatselijk werkt. Dit maakt infrarood verwarming alleen geschikt voor het verwarmen van kleinere ruimtes zoals een houten huisje, camper, schuur of stacaravan.

Elektrische radiatoren

De plaatsing van elektrische radiatoren is een goed alternatief voor de welbekende cv-ketel. Elektrische verwarming is zeer geschikt voor het verwarmen van kleinere ruimtes, zoals een berging, slaapkamers of een chalet. Het grote voordeel hiervan is dat het niet nodig is om grote sloopwerkzaamheden uit te voeren. Voor het opstarten van de verwarming is een elektrische voeding voldoende.

Meer informatie inwinnen?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van het chalet, zodat deze ook tijdens de koudere dagen aangenaam gebruikt kan worden als bijvoorbeeld permanente bewoning woning of mantelzorgwoning. Wel zo prettig. Neem voor meer informatie over het verwarmen van het chalet gerust contact met ons op, we vertellen graag meer over wat er zoal mogelijk is.

Andre relevante berichten

Tips voor het vinden van geschikte woningbouwers voor een kangoeroewoning

Kangoeroewoning laten bouwen? Een kangoeroewoning, ook wel bekend als een mantelzorgwoning, is een slimme en praktische oplossing voor veel families. Het biedt de mogelijkheid om samen te wonen met ouders, grootouders of andere dierbaren, terwijl iedereen toch zijn eigen privacy en onafhankelijkheid behoudt. Als je overweegt om een kangoeroewoning te bouwen, is een van de eerste stappen het vinden van geschikte woningbouwers die deze uitdaging aankunnen. Hier zijn enkele waardevolle tips om je te helpen geschikte woningbouwers van kangoeroewoningen te vinden.

Lees verder »